Guerrilla en overheid

Guerrilla marketing guerrillamarketingrevolutie Cor Hospes Overheid

Mocht vorige week een workshop guerrillamarketing geven bij het ministerie van EZ. Enkele maanden eerder ging het ministerie van Onderwijs hen voor. Beide willen op een andere, meer impactvolle manier beleid uitdragen. Overheid en guerrilla passen ook prima bij elkaar.

 

Een prachtige case is het. Van Energieveilig.nl. Een overheidsinstantie die Nederland informeert over veilig omgaan met energie. Wat is daarvoor een beter bewustwordingmoment dan de Kerst wanneer er nogal eens een 'o dennenboom' in vlammen opgaat. Vanwege geknoei met stroom voor die boom.  

 

Ik beschreef de case uitgebreid in mijn boek De Guerrillamarketing Revolutie. Met ook het waarom achter het succes. Vooral het inzetten van stylist Maik de Boer was een meesterzet om groot Nederland te bereiken. Want deze sympathieke BN-styler is een vaste gast in RTL Boulevard, Shownieuws en vergelijkbare roddelprogramma’s. Ook populaire gedrukte media volgen zijn escapades op de voet.

 

Is dit het enige voorbeeld van een ministerie of Nederlandse overheidsinstantie die zich aan guerrilla waagt?

 

Nee, leerde ik enkele dagen geleden. Tijdens een bezoek bij Saatchi & Saatchi/Leo Burnett Nederland. Daar vertelde Arjan Kapteijns over een guerrilla die zijn bureau in 2010 had uitgevoerd in opdracht van het Steunpunt Huiselijk Geweld, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met in de hoofdrol een make-up lijn die helpt blauwe ogen, bloeduitstortingen, lipscheurtjes en andere zichtbare verwondingen behendig te camoufleren. Net zoals veel vrouwen huiselijk geweld verzwijgen en dat proberen met crêmes en zalfjes te verbloemen. In Nederland worden meer dan 60.000 vrouwen jaarlijks geslagen.

 

Bijzonder knap gedaan. Jammer genoeg waren de MySecrets sterilizing moisture, MySecrets cover cream en MySecrets glue en gloss niet echt te koop. Dat had de campagne helemaal rond gemaakt. Was de woordvoerster niet in het fake programma Women & Business verschenen, maar wellicht in de voetsporen van Maik getreden.

 

Buitenland?

 

Bekijk deze anti-rookcampagne van het Thaise ministerie van volksgezondheid. Een guerrilla die harder binnenkomt dan een zoveelste Postbus 51-spotje.

 

Welk ministerie of welke overheidsinstantie laat binnenkort van zich horen?

 

Plaats reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.