Guerrilla recruitment

Guerrilla marketing guerrillamarketingrevolutie Cor Hospes Guerrilla recruitment

Op 26 november geef ik een workshop Guerrilla Recruitment. Zelf stond ik ooit ook aan de basis van een guerrillawerving. Eentje met ongekend succes.

 

Die actie begon een telefoontje van Simon die werkt bij een reclamebureau uit Haarlem. Zijn goede vriend Luay Al-Rawi zocht een creatief team voor zijn internationale meubelbedrijf Kenas Furniture, waarvan de hoofdvestiging in Shanghai stond. Een duo dat net zo dacht en handelde als Luay en diende te fungeren als zijn rechter- en linkerhand. En op termijn ook met oren en ogen al zijn taken zou kunnen overnemen.

 

Zelf dacht de directeur van het meubelbedrijf aan een advertentie in de New York Times en Shanghai Times. Maar dat is niet schieten met hagel, maar met hagelslag. Of wij misschien een ander idee hadden, vroeg Simon.

 

Eerst met Luay praten, zei ik.

 

Luay bleek een te uitgesproken persoon met een te uitgesproken karakter. En zo iemand vang je niet in een advertentie. Bovendien: wie zocht hij eigenlijk. Ontwerpers, stylisten, interieurarchitecten of trendwatchers, ja, dat soort volk, maar creatief talent uit andere branches met een grote belangstelling voor de interieurwereld kon ook.

 

Daarbij, benadrukte hij: het aanstaande linker- en rechterhandtweetal moest in ieder geval Nederlands spreken, ongedwongen en kinderloos zijn, en bereid zijn elke maand tien dagen in Shanghai te verblijven. Call en go!

 

Nee, zei ik tegen Luay. Je twee ‘handen’ vind je niet via print. En headhunters zijn te  kostbaar, als een headhunter al zo’n bijzonder linker- en rechterhand kende.

 

Daarbij moest het gezochte tweetal passen bij het karakter van Luay, en daarom was het belangrijk dat kandidaten hem eerst een beetje live konden meemaken.

 

Mijn idee: een video. Verpakt achter een prikkelende banner op relevante sites met de tekst ‘Droombaan zoekt team’ of ‘Droombaan zoekt m/v’ plaatsen. De banner leidde met een klik naar een url met dezelfde naam en meer informatie. En verschillende interviews met Luay waarin hij vertelt over zichzelf en zijn gezochte linker- en rechterhand. Met beelden geschoten in China en bij hem thuis.

 

De site kwam er, de banners ook. Onder de naam: ‘Wereldbaan zoekt droomteam.nl’. En dat zorgde voor een flinke berg sollicitatiepost. Sommigen hadden hun sollicitatie verpakt in filmblikken of met leer ingebonden boekwerken.

 

Luay selecteerde uit die stapel acht mensen met wie hij een afspraak maakte. De helft ging door naar de volgende ronde waarbij alle kandidaten even met elkaar liet werken.

 

Het resultaat: het duo dat hij wenste. Kosten: 25.000 euro. Via elke andere weg was hij veel meer geld kwijt geweest. Wist hij.

 

Plaats reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.