Guerrilla spelletjes als speeltjes

Guerrilla marketing guerrillamarketingrevolutie Cor Hospes 007 Coca Cola Zero

 

Binnen een week stuitte ik op drie guerrilla acties met in de hoofdrol een spelletje. Eentje die je niet online speelt, maar op straat. Helaas bleek merkrelevantie bij alle ver te zoeken.

 

 

Onze maatschappij 'verspeelt'. Overal kom je games tegen. Van managementgames in bestuurskamers tot optelspelletjes in klaslokalen.

 

Een spel is evenzo niks nieuws als strategie binnen guerrillamarketing. Ik wijdde er een hoofdstuk aan in mijn boek De Guerrillamarketing Revolutie. Alleen waren dat vaak online spelletjes die je offline speelde. Denk aan Mini Getaway of Ping Pong van McDonalds.

 

Nu ook hebben merken het ouderwetse tikkertje of blikspuit als game ontdekt. Eerst was er Coca Cola Zero dat mensen op Liverpool station uitdaagde. Op een frisdrankautomaat van het merk stond of je dorst had in exclusieve kaartjes voor de nieuwe James Bond-film; Coca Cola is een van de sponsors van die film. Liep daarbij al het water uit je mond? Dan je naam intikken en als de sodemieter naar perron 6. Binnen 70 seconden. Klinkt als een makkie, maar dat was het niet. Onderweg moesten de deelnemers tal van speelse hindernissen ontwijken dan wel trotseren.

 

Coca Cola Zero maakter van de actie een filmpje, iets te duidelijk gemaakt voor het filmpje ook. Dat maakt de actie tegelijk een tikkie te onecht, alsof je inderdaad naar een film kijkt. En hoezo Pepsi… o nee, Coca Cola Zero. Volgens mij vind ik de merkwaarden nergens terug in die 70 seconden. De actie had dan ook van elke sponsor van de laatste 007 kunnen zijn.

 

In Kaapstad presenteerde het zuiveldrankje Steri Stumpie zijn nieuwe smaak ook door middel van een soort 007-actige actie. Bloggers, fans, vrienden enkele voorbijgangers werden op een bepaald tijdstip uitgenodigd in jet De Waal Park in Kaapstad en daar kregen ze een telefoontje waarna ze allerlei opdrachten moesten uitvoeren. En ook hier: wel een beetje snel en opletten graag. Om uiteindelijk dat nieuwe smaakje te vinden dat achterin een rood rokende bestelauto stond. Vanille bleek dat te zijn, alhoewel je door dat rookgordijn toch eerder aardbeien, frambozen of kersen zou vermoeden.

 

Geen Stumpie, maar een Stumperd zou ik haast ietwat flauwtjes zeggen. Maar de actie zal goed bedoeld zijn. Om het melkdrankje wat meer vleugels te geven. Want echt sexy klinkt deze Kaapse Yoki Drink nou bepaald nie

 

Tenslotte reizen we via Londen en Kaapstad naar Zurich, een van mijn favoriete Europese citytrip steden. Daar kroonde Mexx de opening van zijn nieuwe tweede vestiging in de stad met een spelletje waarbij voorbijgangers werden uitgenodigd om 17 mensen, in een paars t-shirt met elk een letter, pijl of cijfer op hun borst, in NewMexxstore200m->-volgorde te zetten. Twee minuten hadden ze daarvoor bij de tram- en bushalte Bellevue op de Bellevueplatz, 200 meter van de nieuwe winkel. Als het lukte, kregen ze 400 Zwitserse Frank om bij de Mexx-winkel te spenderen. Hoe vaak het spelletje is gespeeld, weet ik niet. Voorbijgangers stonden erbij en keken er vooral verdwaasd naar.

 

Drie keer een straatspelletje. Niet online, maar gewoon ouderwets op straat. Als het een hype wordt, mag het dan alsjeblieft flink relevanter mischien?

 

Plaats reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

2 reacties

Janek Kostzewa

Waar is de tijd gebleven?

Vroeger speelden wij echte en relevante spelletjes op straat, meestal om ons "eigen" merk te promoten en aandacht te krijgen van de doelgroep. Tikkertje en vader en moedertje waren mijn favorieten, de leukste meisjes als potentieel doelwit, de strategie werkte! Ik ben van menig dat veel merken g-marketing trucjes gebruiken om te laten zien dat zij niet "mainstream" zijn en vooral op straat zichtbaar zijn, veelal kul, ben het met Cor eens dat de relevantie ver te zoeken is. Nee, dan the oldschool days, jezelf aanstellen, gillen, schoenen gepoetst en met Brut gewapend, dat waren de tijden. dat was relevant, origineel veelal en doeltreffend. De straat is niet meer wat het was!

cor

Zie gelukkig ook genoeg guerrilla voorbeelden op straat die wel merkrelevant en merkauthentiek zijn.