Niks om het lijf stuntjes

guerrilla marketing revolutie cor hospes stunt stuntjes

Wat doe je als je aandacht wilt vragen voor de release van de DVD van de film All Stars 2? Dan organiseer je op het Museumplein een voetbalwedstrijd met nudisten. Want bloot scoort.

 

 

Gek word je ervan. Dan stuit je er op een viertal half ontblote tuinmannen die potjes Cetabever promoten. Dan mogen voorbijgangers in een biechtstoel hun misstappen ophoesten aan een bekende Nederlander, bedoeld om de digitale TV-zender FOXlife onder de aandacht te brengen. Dan staan er 500 windmolentjes die Eneco dienen te positioneren als het windenergiebedrijf van ons land. En je zult zien, morgen en overmorgen en volgende week valt er weer wat anders te promoten op het Leidseplein of Museumplein in Amsterdam. Zoals afgelopen week dus een potje piemelvoetbal.

 

Voorbijgangers zullen wellicht geen idee hebben gehad wat er precies gebeurde. Ik ook niet, totdat iemand tegen me zei dat in de film All Stars 2 de hoofdrolspelers –een voetbalteam op leeftijd- een tijdje op een naturistencamping verkeren. Maar om dat te weten, moet je de film al hebben gezien dan wel erover gelezen. En je wilt toch juist die DVD verkopen aan mensen die de film niet kennen.

 

Daarbij: waarom altijd op die twee pleinen?

 

Omdat er veel mensen komen, denk ik, een ander excuus kan ik tenminste niet verzinnen. Want veel merken en bedrijven denken bij het uitdokteren van dergelijke veelal ludiek bedoelde acties vooral in kwantitatieve, niet in kwalitatieve aantallen. Van doelgroepen of relevantie hebben ze niet gehoord, nee, het gaat louter om aandacht trekken. Om dat leuke plaatje. En geloof het of niet: kranten en showbizzzenders zijn soms nog genegen dat in hun kolommen op te nemen ook. Want leuke plaatjes zijn lekker makkelijk. Vooral als erop een BN'er of soapie staat.

 

Dus is de opdrachtgever blij, want hoera, hij staat met zijn actie in de Metro of een andere weggeefkrant. En hoi hoi, slingers in de receptie: we staan in de societykolommen van de online editie van De Telegraaf. Of die titels nou door de mogelijke doelgroep worden gelezen of niet, ben je mal, dat maakt niet uit.

 

Natuurlijk, reuze knap gedaan door die prbureaus, chapeau. Wie ben ik om erover te schamperen en te jeremiëren. Maar met guerrilla en strategisch geïntegreerde communicatie heeft het allemaal niks te maken. Met one offs, korte termijn dingetjes en zomaar een persplaatje veel meer. Zoals het AD online kopte: ‘Potje voetbal van All Stars heeft niets om het lijf.’

Plaats reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

3 reacties

Kees

Goed gejat is ook niet mis, maar de actie van 2010 in Berlijn lijkt mij moeilijk te overtreffen.
http://www.tz-online.de/lust-leidenschaft/aktuell/fotostrecke-oben-ohne-...

Christine van der Linden

Beste Cor,
Dank je wel voor je compliment! We zijn het met elkaar eens dat Marketing PR activatie en guerrilla moeten bijdragen aan de strategische bedrijfs- of merkdoelstellingen. Dat is de visie van Linden & Barbosa op Marketing PR en de reden voor themabureaus ons te vragen mee te denken en invulling te geven aan campagnes. Met succes blijkt uit onze 4 nominaties voor een SAN Award http://t.co/00KXN5pD. Het lijkt er op dat jij een korte termijn activiteit als de promotie van All Stars 2 per definitie niet als strategisch bestempelt en daar verschillen onze meningen.
Marketeers zetten een mix van middelen in om consumenten te informeren, te overtuigen of te herinneren aan de merken of producten die ze verkopen.
Je moet natuurlijk wel naar een aantal essentiële basisgegevens kijken, die bepalend kunnen zijn voor de keuze en de intensiteit van de in te zetten instrumenten-mix. In welke fase verkeert de potentiële koper? Is hij zich nog aan het oriënteren bijvoorbeeld, want in die fase werkt PR heel goed. Net als na de koop, om te bevestigen dat de koper een juiste keuze heeft gemaakt. Hoe ziet de levenscyclus van het product eruit? Hoe korter, hoe sneller je als merk of product zichtbaar moet zijn.
Snelle zichtbaarheid is in het geval van All Stars 2 precies wat we met onze Marketing PR activatie voor ogen hadden. Een DVD of Blu-ray verkoopt het best kort na de release. De bedrijfsdoelstelling was om in korte tijd veel mediabereik en sales te genereren voor de DVD en Blu-ray van All Stars 2. Noem het ‘korte termijn strategie’ maar wel een logische. Het merk All Stars hoefde niet geladen te worden, evenmin als het merk Warner. De kernboodschap was ‘vanaf nu te koop’. Met de voetballers hebben we meer dan gemiddelde aandacht gekregen in de media. In het bijschrift de boodschap waar het uiteindelijk om draaide: ‘...de film die vandaag uitkomt op DVD’.
En ja, Museumplein en Leidseplein zijn locaties waar journalisten graag naar toe komen. Goed te bereiken en goed voor een herkenbaar plaatje. Zo spelen we ook in op de wensen van deze doelgroep.
Het AD kopte niet alleen Potje voetbal van All Stars heeft niets om het lijf. Het vervolgde met: Een wel heel speciale wedstrijd vandaag, ter promotie van de film All Stars 2 speelden de Swift Boys tegen een elftal naturisten. De mannen speelden een komische scène na uit de film die vandaag uitkomt op DVD en Blu-ray.
Op naar de winkel dus, lezen de lezers tussen de letters door! En ja misschien zijn ze het over twee weken weer vergeten. Inmiddels hebben ze wel de Blu-ray aangeschaft.
Hartelijke groet,
Christine van der Linden

Cor

Hoi Christine. Dank voor je reactie. Jullie weten dat ik jullie werk waardeer. Ik beveel jullie bureau dan ook van harte aan op Tsjee.com. Voor good-old pr. Je reactie onderstreept dat nog eens.

Pagina's